Arthur Trouerbach

Ter nagedachtenis aan Arthur o Trouerbach ​

image002
Arthur Trouerbach
image003

Arthur Trouerbach werd geboren in Pare Pare, Celebes (Sulawesi) op 19 juli, 1921, het zesde kind van Oscar A Trouerbach en Rebekka E Fransz. Arthur had vier zussen, Elly, Anneke, Daisy en Mary en twee broers, Eddy en Joke. 

Vader Oscar werkte voor een olie raffinaderij in Zuid Borneo, terwijl zijn gezin in Oost Java geplaatst werd. Oscar verloor zijn leven aan acute blindedarm onsteking, terwijl hij onderweg was terug naar Java voor een operatie.  Dit tragisch gebeuren, het verlies van de broodwinner, dompelde het gezin in armoede.

De kinderen, behalve de oudste dochter en de jongste zoon, werden tijdelijk in het Pa van der Steur weeshuis onder gebracht.  Arthur was hier heel ongelukkig en verdrietig.  Deze ervaring heeft ontzettend veel indruk gemaakt op hem, zijn broertje en zusjes.  Bijna allemaal waren ze vrij autoritair in hun doen en laten in de opvoeding van hun eigen kinderen.

Tweede Wereldoorlog en zijn periode bij het KNIL

Mijn broer en zusjes herinneren zich allemaal hetzelfde verhaal dat onze vader Arthur Trouerbach ons vertelde over zijn tijd als krijgsgevangene in Nagasaki Japan van 1942-1945.  Met zijn mede dwangarbeiders vertoefde hij dagen achtereen diep ondergronds in een mijn buiten de stad Nagasaki.

Toen de bom ontplofde was hij in de mijn, ver beneden de oppervlakte en had het geluk niet aangetast te worden met dodelijke radioactieve bestralingen.

Toen het eindelijk veilig was om weer boven en buiten te komen zag hij een vrouw, wiens jurk patroon op haar naakte lijf was gesmolten en de afdruk op haar huid was totaal realistisch.

Dat is alles wat hij los gelaten heeft over de Atoombomaanval op Nagasaki.

Na de bevrijding in augustus 1945 bleef Arthur in het leger.  Hij werd verliefd en trouwde Mary J Stace op 24 november 1948.

Ze kregen 5 kinderen, waarvan de twee oudste, Ingrid en Randy in Nederlands Indie/Indonesia waren geboren, Medan en Jakarta, respectievelijk.  In 1953 verlieten ze Indonesia en verhuisde het jonge gezin naar Eindhoven, Noord Brabant, en vervolgens naar Meerveldhoven. Arthur werd gepromoveerd tot sergeant majoor.  Het gezin werd uitgebreid met de geboortes van drie dochters, Irmgard (Im), Henriette (Yetty) en Bianka* (Yogi).

*Bianka stierf in 2010

image004

Emigreren naar Amerika

In 1958 besloot Arthur met gezin te emigreren naar Amerika.  Hij had sponsors in Phoenix, Arizona, en begon met zijn gezin een nieuwe periode in hun leven.  Het was niet gemakkelijk voor hem en had verschillende baantjes, soms twee of drie tegelijk.  Een van de baantjes was broodbezorger en hij reed de “Wonderbread truck” in zijn buurt rond.  Daarmee kreeg hij heel wat klanten en zijn kennis van de Engelse taal werd snel verbeterd.  Hij kreeg een goede baan bij ITT Cannon waar hij opklom tot afdelingschef en hij werd een van de weinige Indo’s in zijn groep, die een “white collar job” had. 

Hij werd gepensioneerd op zijn 62ste en leed een rustig leven in Phoenix met Mary tot aan haar dood in 2003. 

Arthur stierf op 6 maart, 2005 en liet achter 5 kinderen, 5 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen.

Testimony namens zijn kinderen;

 

Ingrid Almada-Trouerbach
Randy Trouerbach
Irmgard Cruz-Trouerbach
Henrietta (Yetty) Perry-Trouerbach
*Bianka Lee-Trouerbach   *overleden

Vertaling door Google translate (deze vertaling klopt niet 100% met de taal van het land)